fyrcoaching_zee_weerstand_nazare_IMG_20180511_125640_2

Omarm weerstand – Persoonlijke groei vind je aan de rafelrand van je comfortzone

Iedere keer als ik weerstand op zoek dan voelt het alsof ik met de branding worstel. Een ontzettend sterke kracht trekt me een kant op die ik eigenlijk niet op wil. Voelen, inschatten, reflecteren, keuze maken en doorvoeren. Leren, falen, bijsturen en opnieuw proberen.

Ik begin het stoeien met weerstand een steeds mooiere dans te vinden. Ik verander van volger in persoonlijk leider. Ik vergroot mijn comfortzone door actief de grenzen op te zoeken. Ik groei als persoon

Hoe ga jij om met weerstand in je leven?

Kijk jij weerstand recht in de ogen en acteer je erna of kijk je weg en verval je in je oude patroon.

Vergroot je comfortzone door actief de grenzen op te zoeken

Ik merk dat ik groei als persoon door situaties die me uitdagen actief op te zoeken. Situaties waarin ik interne wrijving voel, zoals een vervelende kriebel in mijn buik of nekharen die opeens rechtop staan. Dit zijn namelijk situaties waarbij mijn standaard automatisme is om ze uit de weg te gaan.

Door bewust alert te zijn op deze waarschuwingssignalen kan ik een keuzemoment inbouwen en heb ik iedere keer een nieuwe kans om dingen anders te doen. De enige voorwaarde is dat ik bereid ben om de rafelrand op te zoeken van mijn comfortzone en er bewust af en toe overheen te gaan.

We hebben allemaal wel van die situaties die we liever uit de weg gaan, die we blijven uitstellen en waar we als het ware onze kop in het zand blijven steken. Buiten het feit dat zoveel zand in je neus niet fijn is, blijft alles dan zoals het is. Semi-veilig maar langzaam begint er iets te knagen. 

Situaties zoals die vervelende collega nou eens aanspreken, je manager vragen voor een loonsverhoging of dat telefoontje naar die boze klant. Maar ook je partner vertellen wat je dwars zit in jullie relatie of naar je broer/zus eindelijk eens uitspreken dat je naar een diepere band verlangt. Situaties waar ons gevoel zegt ‘ik wil hier iets mee’ maar je verstand anders besluit.

Waar denk jij nu aan?

Een interessante flux

Iedere keer als ik deze dans met weerstand aan ga, stap ik even buiten mijn comfort zone en verken ik onontgonnen terrein. Ik reken af met belemmerende patronen en schrijf een nieuw stuk historie. Ik leer, groei en vergroot mijn comfortzone. Een essentieel ingrediënt van persoonlijk leiderschap.

Het lukt me ook niet altijd om de stier bij de horens te pakken. Geregeld kies ik nog steeds voor de welbekende makkelijke weg. Dan is de drempel wellicht nog te hoog of de irritatie richting mijn ontwijkend gedrag in die situatie te laag. Bij het eerste is het belangrijk om je niet direct uit het veld te laten slaan en te blijven proberen. 

Meesterschap zit namelijk ook in herhaling.

Weerstand liefdevol in de ogen kijken en dingen anders durven te doen. Dit vraagt moed, zelfreflectie en zelfacceptatie. Niet bang zijn om te falen maar open staan voor verandering en nieuwe inzichten. Uiteindelijk groei je als persoon en verander je van volger in persoonlijk leider. Omarm de weerstand in je leven.

> Fyr challenge

Hoe ga jij om met weerstand in je leven?

Huidige situatie

 • Ga je het uit de weg of kijk je het in de ogen?
  • “Ik ga het meestal uit de weg”, is het dan nu niet het moment om het anders te gaan doen? 
  • “Ik kijk het meestal recht in de ogen aan”, dapper. 
 • In welke situaties ga je het meestal uit de weg?
 • Wat heb jij nodig om in die situaties de weerstand wel aan te gaan?
 • Oefen ermee de komende twee weken; probeer, leer, adapteer en probeer opnieuw.

Reflectie moment over 2 weken

 • Is het je gelukt om de weerstand in de ogen te kijken?
 • Wat heb je geleerd?
 • Wat heeft het je gebracht?
 • Welke vervolgstap wil je nu gaan nemen? 

<

Merk je dat je bewust de weerstand uit de weg blijft gaan maar ben je er wel klaar voor om er mee aan de slag te gaan dan kan ik je een zet in de juiste richting geven.

Wil je een keer van gedachten wisselen neem dan contact op met me. Samen kijken we wat jij op dit moment nodig hebt en hoe ik je daarbij kan helpen.


Fyr Coaching stimuleert persoonlijk leiderschap bij young professionals door middel van 1-op-1 coaching en trainingen. Daarnaast is Fyr Coaching gespecialiseerd in coaching voor, tijdens of na overspannenheid/burn-out.

Mijn missie is het om jou te helpen bij persoonlijke groei en organisaties te ondersteunen om dit te faciliteren bij hun werknemers. De wereld verdient namelijk jouw beste versie. Samen maken we op deze manier de wereld iedere keer een stukje mooier. Benieuwd waar ik voor sta en hoe ik werk? Kijk dan hier