Hoe een crisis input kan zijn voor een nieuwe duurzame fluwelen revolutie
Fyr Food For Thought
De wereld zoals we die kennen is niet meer. Hoe je het ook went of keert de corona crisis is een maatschappelijke en economische reset.
Een kans om eindelijk weer eens terug naar de tekentafel te gaan en te heroverwegen hoe wij tegen bepaalde zaken aankijken. Zoals respect en beloning van kritische beroepen maar ook duurzaamheid op het gebied van consumptie, productie en educatie.
Soms hoop ik dat deze crisis het begin is van een nieuwe duurzame fluwelen revolutie. Soms droom ik dat dit de start is van wat later de boeken ingaat als de Grote Opstand. Een globale opstand, maar laten we vooral eerst beginnen in ons eigen land, tegen zinloze over consumptie en productie, tegen de alsmaar groter wordende kloof tussen beroepen en groepen en de ouderwetse houding tegen werk met de stoffige 40-urige werkweek, de hoeveelheid overbodige managementlagen met al zijn bullshit banen en de race to the bottom gedreven door winst en efficiency maximalisatie.
Als de corona crisis 2 dingen blootlegt is het wel enerzijds dat sommige problemen daadwerkelijk grensoverschrijdend zijn en niet opgelost zouden moeten worden door korte termijn gedreven politiek en anderzijds dat het gros van de landen freezed en daarna een onderschattende, afwachtende en niet-leren-van-de-buren houding aanneemt.
Respect voor hoe snel onze overheid bepaalde zaken heeft opgetuigd, maar een en ander is echt te lang onderschat, te laat opgestart en vanuit een te gefragmenteerde visie aangepakt.
Ik vind dat iedereen zich moet afvragen “hoe we uit deze crisis willen gaan komen?”. Welke paradigma’s en wereld en maatschappij beelden zijn veranderd voor je? Hoe kijk je nu aan tegen de thema’s die je dag in en dag uit raken zoals de economie, geld/status, werkdruk, gezinsleven, duurzaamheid en milieu?
Blijkt nu niet dat we allemaal minder nodig hebben dan we dachten? Dat een betere balans tussen werk/gezin mogelijk is door werk anders in te richten. Dat voor grensoverschrijdende problematiek een globale technocratische aanpak moet komen waar losse landen en tijdelijke regeringen zich tot een bepaalde hoogte naar moeten schikken. Dat kritieke beroepen essentieel zijn voor een goed functionerende samenleving en dat daar ook het bijbehorende aanzien, respect en waardering bij hoort niet alleen tijdens een crisis maar vooral daarbuiten.
Alleen als wij allemaal ‘radicaler’ duurzamer gaan denken kunnen we progressie gaan boeken op al die belangrijke onderdelen en kunnen we zorgen dat ze hoog op de agenda blijven, ook lang nadat er een vaccin is en we alles weer langzaam vergeten zijn. Ik denk dat de sleutel tot de voortgang zit in het woord “samen”. Samen kunnen we een front gaan vormen en kunnen we overheden/organisaties een duurzame kant op bewegen. Kunnen we in opstand komen als het straks weer bij lakse, terughoudende en protectionistische halve maatregelen voor globale uitdagingen blijft.
4 vragen om eens over na te denken de komende tijd:
-Hoe wil jij uit deze crisis komen?
-Waar ga jij je hard voor maken?
-Wat ga jij anders doen na deze reset?
-Misschien nog belangrijker wat ben jij bereid te laten?
Interessante artikelen:
-VPRO / tegenlicht: 9 voorstellen voor een betere wereld na corona
-Volkskrant artikel: Manifest van 170 wetenschappers: het is een blunder als we niet groener uit de coronacrisis komen
-Volkskrant artikel: ‘De economie moet dienstbaar zijn aan de samenleving, niet andersom’
-Volkskrant artikel: Vijf economische vergezichten die ineens niet zo gek meer klinken
-VrijNederland artikel: Er is een ‘reset’ van het economische systeem nodig
Fyr Coaching gelooft vurig dat young professionals gebaat zijn bij meer zelfkennis, zelfliefde en richting vooral nu in de huidige prestatiemaatschappij.
Verbreed je perspectief, verduidelijk jouw stip aan de horizon en kom in beweging door middel van 1:1 coaching, trainingen of het Fyr op je koers 4 weken programma.
Benieuwd of coaching of het Fyr op je koers programma iets voor jou is kijk dan op https://www.fyrcoaching.nl/