Fyr Journal - De zee als energiebron en metafoor van het leven
fyrcoaching_zee_energiebron_carcavelos

De zee als energiebron en metafoor van het leven

De zee is voor mij de perfecte energiebron en metafoor van het leven, het is een eerlijke maar keiharde spiegel. De zee maalt er niet om hoe je eruit ziet, de zee oordeelt niet maar geeft ook geen complimenten. 

Ego lagen laat je achter in de kleedkamer. 

Het gaat over volgen en leiden. Opladen en loslaten. Oefenen en falen. Jezelf weer bij elkaar rapen en met nieuwe inzichten het nogmaals proberen.

De kracht van de zee

Ik surf, althans ik probeer te surfen. Heel goed ben ik er nog niet in.

Ik verdenk een aantal factoren die hieraan ten grondslag liggen; ik heb vrij korte hamstrings, ik kan niet fatsoenlijk squaten en het is oprecht een lastige complexe beweging. Het zijn zoveel handelingen die je moet doen, externe factoren die moeten kloppen en dit alles zou helemaal synchroon moeten lopen. Aan mijn inzet en doorzettingsvermogen zal het niet liggen. 

Vlak voordat ik uitviel had ik mijn eerste surfles. Het was op Lombok, en ik was de ideale kandidaat voor de surf-baas van het strand. Hij had me snel gespot en ondanks tegensputteren, ben ik uiteindelijk toch voor de bijl gegaan. Ik werd gekoppeld aan zijn beste protege. Al snel bleek dat ik niet echt een natuurtalent was. 

Maar het gevoel van vrijheid en blijheid dat me greep op het moment dat ik steady op mijn buik op de plank lag en richting strand werd gekatapulteerd zal ik nooit meer vergeten. Ik kirde als een driejarige. Het was zo iets simpels, maar het roerde me tot in mijn binnenste kern. Voor het eerst omarmde ik sinds lange tijd weer eens weerstand.

De zee als metafoor voor het leven

Ik blijf terug gaan. De zee blijft roepen. De zee heeft iets kalmerende, iets rustgevend en tegelijkertijd iets beangstigends. Het daagt me uit en maakt me nederig. Ik probeer het al meer dan twee jaar, ik heb nog nooit zo een trage leercurve gehad. Ik kan nog steeds niet langer dan 3 seconden staan, en dat lukt me dan meestal niet vaker dan 1x per vijf sessies. Ontzettend slechte conversie ratios. 

Ik heb mijn arena gevonden, mijn mini-retraite, mijn energiebron. Een plek waar ik mag oefenen, mag falen, mezelf mag zijn.

Alle vezels in mijn lichaam worden geactiveerd. Zintuigen worden geprikkeld. De batterij wordt opgeladen. De zee geeft pure energie.

De tijd staat even stil, ik praat kort met een meeuw en luister naar de mooiste white noise die er is. Dan wordt het ook even stil in mij, te midden van de waan van de dag met al zijn prikkels en uitdagingen.

Ziel, hart en lichaam synchroon en even volledig één met de elementen. 

> Fyr Challenge

Heb jij voldoende energiebronnen in je leven?

Huidige status

  • Maak een lijstje
  • Zijn dit er voldoende?
  • Ben je tevreden met de frequentie?
  • Welk inzicht rolt hier uit?
  • Welke vervolgstap wil je nemen?

<

Reflectie moment over 2 weken

  • Waar sta je nu?
  • Heb je je vervolgstap genomen? 
  • Wat heeft het je gebracht? 
  • En nu, hoe verder?

Zijn het er te weinig, ga dan op zoek. Je kunt het zo groot of klein maken als je zelf wilt. Trek erop uit, probeer nieuwe dingen uit, vraag eens om je heen wat anderen denken dat bij je past. Zoek iets waar jij energie van krijgt, waar je ogen van beginnen te stralen als je erover vertelt. En doe er dan iets meer van.

Merk je dat je meer energielekken hebt dan laadpalen of wil je een keer sparren over hoe je de balans houdt tussen alle activiteiten, verplichtingen en uitdagingen?

Neem dan contact op. Samen kijken we wat jij op dit moment nodig hebt en hoe ik je daarbij kan helpen.


Fyr Coaching stimuleert persoonlijk leiderschap bij young professionals door middel van 1-op-1 coaching en trainingen. Daarnaast is Fyr Coaching gespecialiseerd in coaching voor, tijdens of na overspannenheid/burn-out.

Mijn missie is het om jou te helpen bij persoonlijke groei en organisaties te ondersteunen om dit te faciliteren bij hun werknemers. De wereld verdient namelijk jouw beste versie. Samen maken we op deze manier de wereld iedere keer een stukje mooier. Benieuwd waar ik voor sta en hoe ik werk? Kijk dan hier