Fyr Journal - Levensinzicht - ‘Bewust zijn’ is het nieuwe zijn
fyrcoaching_meeuw_cropped

‘Bewust zijn’ is het nieuwe zijn – wanderings of a burning-mind

Wanderings of a burning-mind

Soms hoor je een concept/inzicht en denk je bij jezelf, had ik dat maar 15 jaar geleden gehoord en opgeslagen. Dat je denkt ‘wow, die resoneert’. Echter, vaak hoor je iets maar raakt het niks, sla je het niet op, wellicht is de timing dan nog niet goed. Want iets horen, is niet hetzelfde als iets tot je nemen en het je eigen maken.

Hoogopgeleid, maar enkele essentiële levenslessen/inzichten heb ik relatief laat geleerd. In de laatste 24 maanden heb ik meer over mezelf en de wereld om me heen geleerd dan in de 33 jaar daarvoor.

Via ‘wanderings of a burning-mind’ deel ik vrij essentiële levensinzichten met je die ik pas recentelijk heb ontdekt tijdens mijn persoonlijke leiderschap reis. Hopelijk resoneren en inspireren ze je.

Waar staat het concept ‘bewust zijn’ voor

Een van de meest krachtige concepten die ik recentelijk ben tegengekomen heeft me veel gebracht. Het is een concept dat centraal staat in mijn persoonlijke leiderschap reis. Het is simpel in zijn eenvoud, maar relatief moeilijk om je eigen te maken.

Het concept waar ik op doel, is het concept ‘bewust zijn’. Het concept bestaat voor mij uit twee delen; ‘bewust zijn’ en ‘bewust zijn. Met andere woorden: bewust worden in het moment, en meer bewust in het nu zijn. Volop en bewust genieten van iedere seconde in een moment. Je bewust realiseren dat je in dat moment zit en dat er geen andere plek is waar je op dat moment wilt zijn.

Op het moment dat je actief in het moment zit, zul je ook beter in staat zijn om de boodschap tot je te nemen, meer te horen en beter aan te sluiten bij de ander of de activiteit die je aan het doen bent. Een mooi moment zal zo ook langer duren en je zult daar meer rust bij ervaren.

 

‘Als het je lukt om bewust te zijn, zul je realiseren dat ‘druk zijn’ ook maar een state-of-mind is’

 

Probeer het maar eens, de volgende keer als je in een fijn gesprek bent met je partner of een vriend(in), als je iets voor jezelf aan het doen bent zoals sport, yoga of koken, als je je kind helpt met het huiswerk of als je in de trein of op de fiets naar huis zit;

  • denk dan eens actief aan het nu.
  • probeer bewust te worden van het moment waar je in zit
  • kijk er als het ware naar vanuit een derde persoon positie
  • welke emotie voelt je hart, wat voor iets moois zien je ogen, wat ruikt je neus, wat valt je ogen op, wat proeft je tong?

Grote kans dat je dingen ziet, hoort of voelt die je normaal niet opmerkt omdat je het niet toelaat. Als bonus zul je in een ‘bewust’ moment, veel meer rust, energie en schoonheid ervaren.

Hoe vaker je dit oefent, hoe meer je zult ervaren dat alles relatief is. Uiteindelijk is het een keuze; laat je je leiden door je leven of leid jij je leven.

Wat ‘bewust zijn’ mij opleverde

Toen ik op dit concept werd geattendeerd was ik sceptisch. Ik kon toch prima luisteren, horen en (aan)voelen? Ik was toch niet voor niets zo ver gekomen? Na enige tijd ben ik er toch op gaan letten en testte ik mijzelf door vaker ergens heen te lopen of in een langzaam tempo ergens heen te fietsen.

 

‘Je weet dat je tempo goed is, als je wordt ingehaald door een 4-jarige aan de hand van zijn moeder’

 

Kleine dingen trokken ineens mijn aandacht en ik kon schoonheid (weer) zien in relatief simpele dingen. De rode/gele kleur van een afgevallen blaadje, een streep zonlicht die een opmerkelijke schaduw tevoorschijn tovert of de geur van de herfst. Simpele dingen deden mij weer verwonderen. Diezelfde verwondering die we allemaal hadden als kleuter, maar die we over de jaren heen (te) vaak kwijt raken.

Als het mij dan lukt om meer en bewuster te genieten van iedere geur, kleur, vorm en geluid, dan kan ik ook beter aangesloten zijn in een gesprek of verbonden zijn met het gezelschap waarmee ik ben. Niet bezig zijn met het verleden of de toekomst, maar in het nu, de plek waar het allemaal gebeurt.

‘Bewust zijn’ is naast bewust in een moment zijn, ook bewust keuzes maken. Vaak maak je keuzes binnen een nanoseconde op basis van ingesleten patronen. Tegelijkertijd hebben we een miljard keuzes per dag te maken, niet zo gek dat we het gros maken op de automatische piloot. Toch heb je per dag meerdere keuzes te maken die eigenlijk iets meer aandacht verdienen. Keuzes die je verder weg of dichterbij je stip op de horizon brengen. Sta iets vaker stil bij dit soort keuzes, vertraag even en weeg je opties af. Zolang je de keuze bewust maakt, kun je erachter staan, en hoef je je niet schuldig te voelen, ook al brengt het je tijdelijk even iets verder af van je stip. Wie weet, misschien brengen de volgende keuzes die je bewust maakt je wel exponentieel dichterbij.

 

”Bewust zijn’ is waar nodig de controle over nemen van de automatische piloot’

 

Ik kan soms met een verdrietig gevoel terugkijken op de keren dat ik als een dolle stier van A naar B stormde, met in mijn kielzog een wolk opwaaiend stof, foeterende verkeersdeelnemers en intern een opgejaagd gevoel. Een ander voorbeeld is wanneer je je realiseert na een familieweekend dat je er niet echt bij was met je hoofd. Of als je enkel en alleen maar bezig bent met je carrière omdat je niet anders hebt geleerd… we doen het allemaal soms.

Voordat je het weet heb je ontzettend mooie en kleine momenten gemist. Wat zonde is, want ieder moment is er in de regel maar één keer in zijn uniekheid.

Probeer het eens, oefen ermee, laat je weer eens verwonderen.

Wil jij een keer sparren over dit onderwerp? Neem dan contact met me op.

‘Bewust zijn’ is een elementair onderdeel van persoonlijk leiderschap. Wil je meer weten over dit onderwerp lees dan het artikel ‘Persoonlijk Leiderschap – It’s all in the name

 

^
Fyr Coaching stimuleert persoonlijk leiderschap bij young professionals door middel van 1-op-1 coaching en trainingen. Daarnaast is Fyr Coaching gespecialiseerd in coaching voor, tijdens of na overspannenheid/burn-out.

Mijn missie is het om jou te helpen bij persoonlijke groei en organisaties te ondersteunen om dit te faciliteren bij hun werknemers. De wereld verdient namelijk jouw beste versie. Samen maken we op deze manier de wereld iedere keer een stukje mooier. Benieuwd waar ik voor sta en hoe ik werk? Kijk dan bij Over Fyr Coaching

photo credit: Rosa de Weerd